Over voeding gesproken 

Door: Sabrina van Rossum 

Hondenvoeding is helaas een ondergeschoven kindje in combinatie met gedrag. Wanneer de voeding niet in orde is, zit de hond niet lekker in zijn vel en zal dus ook ander gedrag laten zien dan wanneer de voeding in balans is.

Voeding is een onderwerp waarbij de gemoederen hoog op kunnen lopen. Zoveel mensen, zoveel meningen en net zoveel zelfbenoemde deskundigen. De grootste experts lopen in het bos en zijn niet te beroerd je (ongevraagd) van een slecht advies te voorzien. Goed bedoeld uiteraard, dat wel, maar schadelijk voor de hond in sommige gevallen.

‘Krabt uw hond? Oh dat is een voedselallergie!’ om maar een voorbeeld te geven. Elke hondeneigenaar weet hoe vervelend het is om niet te weten waarom een hond krabt, maar een voedselallergie komt echt maar heel weinig voor.

En zo worden er allerlei adviezen gegeven. Niet zelden zijn deze adviezen ondoordacht en ronduit gevaarlijk en/of berokkenen ze de betreffende hond alleen nog maar meer ellende.

Onwetende eigenaren staan met de handen in het haar. De buurvrouw zegt dit, de dierenarts zegt dat en het internet en met name de ‘experts’ op Facebook zeggen weer iets anders. In de diverse groepen en fora vliegt men elkaar in de virtuele haren. – Brokken zijn vergif, granen moet je nooit geven, vers vlees is gevaarlijk – en ga zo maar door.

Iedereen heeft zijn mening klaar, maar niet iedereen heeft kennis van dit onderwerp. Gelukkig wordt er nog steeds veel onderzoek gedaan en leren we steeds meer over de voedingsbehoeften van honden. Zo zijn er tegenwoordig voedingsdeskundigen voor honden waar je terecht kunt met vragen over voeding. Ze kunnen helpen bij diverse vraagstukken.

Daarnaast kijkt een voedingsdeskundige naar de veranderende levensfases van de hond. Een pup heeft andere voeding nodig dan een senior. Het is dus zeker zinvol om ook tussentijds naar de voeding te (laten) kijken. Ook in het kader van preventie van problemen.

Tot slot is overgewicht bij honden een groot probleem. Door onwetendheid van de eigenaar krijgt de hond vaak producten met een te hoge calorische waarde voor de betreffende hond.

Een voedingsdeskundige kijkt naar de individuele hond. Met zoveel verschillende rassen in alle soorten en maten is er namelijk niet 1 voeding die geschikt is. ‘One size fits all’ bestaat dan ook niet.

Laatste artikelen

  • Ons opleidingsaanbod gaat verhuizen naar www.edupet.nl. Hier bieden we een breder aanbod en kun je eenvoudiger bestellen. Voorlopig kun je […]

  • Honden en warm weer hitteplan

    Je houdt ervan of niet; zomerse temperaturen. Een ding is zeker, voor honden kan dat tropische weer een echte uitdaging […]

  • Op vakantie gaan met je hond is voor velen het leukste wat er is. Samen op avontuur! Je kunt ervoor […]